Pienkustantajien välinen yhteistyö tuo lisää näkyvyyttä niin teoksille kuin tekijöille

Mini Kustannus osallistuu tulevana lauantaina Hesperianpuistossa Töölönlahdella järjestettäville Lasten Festareille Sängynaluskansan osastolla. Sängynaluskansan takana on toinen pienkustantaja, Ella Brigatti, joka myös kirjoittaa ja kuvittaa itse kyseistä kirjasarjaa. Mini Kustannus ja Sängynaluskansa ovat tehneet paljon yhteistyötä viime vuosien aikana. Olemme osallistuneet yhteisosastoilla muun muassa kirjamessuille, joulumyyjäisiin sekä erilaisiin lastentapahtumiin. Ella Brigatti toimi vuonna 2017 järjestettyjen Lasten Kirjamessujen tapahtumajohtajana. Tämä oli yksi suurempi yhteistyöprojekti, jossa myös Mini Kustannus oli mukana yhtenä järjestäjänä. Brigatti on perustanut myös pienkustantajien ja kirjantekijöiden välistä verkostoitumista edistävän IndieBooksFinland -hankkeen, jossa olen toiminut koordinaattorina. Pidän itse tällaista pienkustantajien välistä yhteistyötä erittäin tärkeänä, ja siksi halusinkin kirjoittaa aiheesta Minin blogiin.

Suurten kustannusyhtiöiden kanssa kilpailu on haasteellista monestakin syystä. Suuret kirjakauppaketjut ottavat myyntiin suhteellisen vähän pienkustantamoiden julkaisuja, ja pienillä toimijoilla harvoin on varaa maksaa kaupoille näkyvyydestä. Myös kirjamessuilla ja muissa isoissa kirja-alan tapahtumissa suuret, näyttävät osastot ovat pienkustantajalle usein liian kalliita. Pienkustantajien kirjamyynti keskittyy merkittäviltä osin verkkokauppoihin, jotka tilaavat tuotteita toimijoilta on demand -periaatteella. Verkkokauppa ei siis välttämättä pidä kirjoista varastoa, vaan tekee yksittäistilauksia sitä mukaan, kun kirjoja menee. Kauppojen hyllyillä, jossa fyysiset kirjat ovat suoraan kuluttajien selattavissa, esillä on pääasiassa suurten kustantamoiden uutuuksia ja hittituotteita. Tämä on harmillista, sillä monet pienkustantamot kuitenkin julkaisevat laadukasta kirjallisuutta kiinnostavista aiheista. Monet kiinnostavat teokset ja tekijät jäävät siis pimentoon. Useat pienkustantamot julkaiset valtavirrasta poikkeavaa kirjallisuutta, joka rikastuttaa ja monipuolistaa kotimaista kirjatarjontaa.

photo-1526881046645-2adcd58fb232.jpeg

Uskon, että pienkustantajien välinen yhteistyö edesauttaa pienkustanteiden ja samalla myös kirjantekijöiden asemaa. Yhteisosastoilla on mahdollista jakaa kustannuksia, jolloin rahaa jää enemmän esimerkiksi markkinointiin. Myös markkinoinnista saadaan usein tehokkaampaa voimia yhdistämällä. Yhteisosastoilla saavutetaan isoissa tapahtumissa laajempi näkyvyys myös osaston fyysisen koon avulla, sillä ne ovat todennäköisesti yksittäisen pienkustantajan omaa myyntipistettä isompia. Joku voi toki olla sitä mieltä, että yhteistyö kilpailevien toimijoiden kanssa haittaa liiketoimintaa. Itse olen kuitenkin kokenut yhteistyön pelkästään positiiviseksi.

Valitettavasti esimerkiksi IndieBookFinland -hanke on tällä hetkellä jäänyt tauolle ulkopuolisen rahoituksen puutteen vuoksi. Hanketta on pyöritetty täysin vapaaehtoisvoimin, joka on toki resurssien vähyyden vuoksi jarruttanut verkoston kasvamista. Uskon kuitenkin vahvasti tähän pienkustantajien väliseen yhteistyöhön. Yhteisosastojen ynnä muiden myötä markkinoimme myös samalla toinen toistemme tuotteita ja tekijöitä. Olen yhteisprojektien kautta tavannut mahtavia tyyppejä, joiden kanssa on ilo työskennellä.

Yhdistetään voimia ja hankitaan yhdessä enemmän näkyvyyttä niin teoksille kuin lahjakkaille tekijöille! ❤️

-Susanna

photo-1474366521946-c3d4b507abf2.jpeg

Päivityksen kuvat www.unsplash.com