Miksi päätin (ilman kustannusalan kokemusta) perustaa lastenkirjakustantamon 25-vuotiaana opiskelijana?

Perustin Mini Kustannuksen 25-vuotiaana opiskellessani toista vuotta kulttuurituotantoa ammattikorkeakoulussa. Kiinnostukseni kirjallisuutta ja kirja-alaa kohtaan oli kuitenkin herännyt jo vuosia aikaisemmin. Monet ovat ihmetelleet, mistä sain idean kustannusalan yrityksen perustamiseen tällaisena aikana. Valintani on tuntunut monista erikoiselta, ja siksi halusinkin kirjoittaa aiheesta Mini Kustannuksen blogiin. Tässä blogipäivityksessä kerron siis, miten ja miksi Mini Kustannus sai alkunsa ja millainen on oma suhteeni kirja-alaan.

Ensimmäinen kosketukseni kirja-alaan oli 12-vuotiaana, kun toimin viikonloppuapulaisena isäni ystävän antikvaarisessa kirjakaupassa, joka myöhemmin siirtyi isäni omistukseen. Jatkoin vaihtelevasti kyseisessä liikkeessä työskentelyä 16-vuotiaasta 23-vuotiaaksi. Tänä aikana näin selvästi 2000-luvun alussa alkaneen kirja-alan murroksen. Viime vuosina digitalisaatio sekä internet-palvelut ja niiden helppo saatavuus ovat vaikuttaneet huomattavasti useiden eri kirjallisuudenlajien kysyntään. Antikvariaatissa työskentely tutustuttikin syvemmin juuri eri kirjallisuudenlajehin, niiden kysyntään ja tarjontaan sekä merkittävimpiin teoksiin.

Opin lukemaan 4-vuotiaana, ja lukeminen ja kirjallisuus ovat kiinnostaneet siitä asti. Myös kirjoittaminen on ollut minulle lapsesta asti rakas harrastus. Lapsena kirjoitin satuja ja seikkailukertomuksia, teini-ikäisenä aloitin runojen kirjoittamisen. Idea kustantamon perustamiseen lähtikin alun perin kirjoittamastani tarinasta, jota pyysin lahjakasta ystävääni kuvittamaan. Kyseisestä tarinasta syntyi Väpä Sorsa, kuvakirja, joka käsittelee lapsen kielellä tärkeitä ja ajankohtaisia asioita, ennakkoluuloja ja syrjintää. Tarkoitus oli aluksi tarjota teosta jollekin olemassa olevalle kustantamolle, mutta tuottajaopintojeni innoittamana sainkin idean oman kustantamon perustamisesta. Olin aiemmin käynyt sekä lukion että ravintola-alan ammattikoulun. Olin työskennellyt seitsemän vuotta asiakaspalvelutehtävissä muun muassa hotelli-, ravintola- ja kahvila-alan yrityksissä. Kustannusalan kokemusta minulla ei ollut.

Kirjan tekeminen ja kirja-alan yrityksen pyörittäminen tuntui kuitenkin heti luontevalta. Lukemisen ja kirjoittamisen ohella myös kuvataide on aina ollut lähellä sydäntäni. Piirtäminen ja maalaaminen ovat aina kuuluneet harrastuksiini, joten oli luontevaa alkaa myös itse kuvittaa kirjoja. Tähän mennessä olen kirjoittanut Mini Kustannukselle 12 kirjaa, joista 8 olen myös kuvittanut.

photo-1503676260728-1c00da094a0b.jpeg

Olen siis ammatiltani kulttuurituottaja, ja tällä alalla minua kiinnostavat eniten muun muassa tapahtumatuotannot. Kulttuuritapahtumien yhdistäminen kustannustoimintaan olikin minulle alusta asti itsestäänselvyys. Olen järjestänyt Mini Kustannukselle useita kymmeniä omia lastentapahtumia sekä tuottanut sisältöjä muun muassa kirjastoissa ja lasten kulttuurikeskuksissa järjestettäviin lastentapahtumiin. Vuonna 2017 toimin Lasten Kirjamessujen markkinointipäällikkönä ja olin vahvasti mukana tapahtuman suunnittelussa. Tämän lisäksi olen toiminut vapaaehtoisena myös muissa kirja-alan hankkeissa.

Lastenkirjakustantamon pyörittämisessä yhdistyy siis useita minulle tärkeitä asioita. Koska kyseessä on pieni kahden ihmisen yritys, hallinnollisten hommien lisäksi minun on mahdollista tehdä myös itse kirjoja. Toki suunta on luonnollisestikin ollut se, että etsimme koko ajan enemmän ja enemmän ulkopuolisia kirjailijoita ja kuvittajia itse tekemisen sijaan. Vaikka kirjojen tekemisestä tykkäänkin, suunta on ehdottomasti oikea. Minusta on ihanaa löytää uusia lahjakkaita lastenkirjantekijöitä ja tehdä yhteistyötä heidän kanssaan. Lastenkirjat olivat tärkeä osa lapsuuttani ja samaa lukemisen iloa tahdon välittää myös omille lapsilleni.

Toivon, että jatkossakin pääsen tekemään yhteistyötä yhä useampien upeiden tekijöiden kanssa. 💙

Ihanaa loppukesää kaikille!

-Susanna

Päivityksen kuvat: www.unsplash.com

Päivityksen kuvat: www.unsplash.com