Karmiva Sirkusjengi -kirjan julkkarit Helsingin Kirjamessuilla

Mini Kustannuksen keväällä järjestämän kuvituskilpailun tuloksena syntyneen Karmiva Sirkusjengi -lastenkirjan julkaisua juhlistettiin lauantaina 27.10. Helsingin Kirjamessuilla.

Kirjoittamani kirjan syntyprosessi on siinä mielessä epätavallinen, että aloin kirjoittaa tarinaa Emilia Laitisen tekemän kuvituskilpailun voittokuvan ja siinä esiintyvien hahmojen perusteella. Kuva ja kilpailuaiheena kulkenut Karmiva Sirkusjengi -teema siis toimivat inspiraation lähteenä koko tarinalle, joka syntyi yhdessä kuvittajan kanssa mietittyjen henkilöhahmojen ja teemojen pohjalta. Siksi olikin erityisen hienoa, että saimme julkistamistilaisuuteen paikalle myös kirjan kuvittajan, raahelaisen kuva-artesaanin Emilia Laitisen.

Kirjassa kiusattujen ystävysten odottamaton seikkailu johtaa maailman kummallisimman sirkusryhmän syntyyn. Tarinan päähenkilöt ovat pastelliväreihin pukeutuva, leopardikuvioilla itsensä tatuoinut herkkä voimamies Mahti, pieni ja arka sirkuspelle Harmi, goottimainen akrobaatti ja käärmenainen Agnessa, taikajuomia sekoitteleva ja salaperäiseen noitasukuun kuuluva Onerva sekä hassu ja hajamielinen, yli kaksimetrinen hontelo taikuri nimeltä Kalma.

Kuvituskilpailua ei alun perin ollut suunniteltu niin, että voittajakuva automaattisesti päätyisi varsinaiseen kirjaan. Tässä tapauksessa ihastuimme kuitenkin Emilian luomiin sympaattisiin sirkushahmoihin siinä määrin, että voittokuva päätyi lähes sellaisenaan kirjan kanteen ja hahmot alkuperäisinä osaksi tarinaa. Laitinen oli nimittäin jo etukäteen suunnitellut kilpailukuvan hahmoille tietyt luonteenpiirteet ja ominaisuudet. Toiveena oli myös, että kirja jollain tavalla käsittelisi erilaisuutta ja esimerkiksi ulkonäköön tai pukeutumiseen kohdistuvia ennakkoluuloja.

karkit.JPG
pääkallo.jpg

Tekijähaastattelijana julkkareissa toimi vapaa toimittaja Mariam Colley. Haastattelussa Emilia kertoi muun muassa kuvituskilpailuun osallistumisesta ja siitä, miltä tuntui lähteä kuvittamaan ensimmäistä kertaa lastenkirjaa. Ennen Karmivaa Sirkusjengiä Emilia on tehnyt muun muassa levynkansia ja lehtikuvituksia. Haastattelutilaisuudessa olimme molemmat sitä mieltä, että projekti sujui kaiken kaikkiaan luontevasti ja visiomme kirjan suhteen olivat alusta asti yllättävänkin yhtenevät. Tapasimme Emilian kanssa ensimmäistä kertaa vasta Helsingin Kirjamessuilla, mutta etäisyydestä huolimatta projekti sujui alusta loppuun asti ongelmitta. Julkkareissa keskusteltiin myös kuvituskilpailusta kirjantekemisen lähtökohtana. Osallistumiskuvissa oli todella upeita, teknisesti taitavasti toteutettuja ja persoonallisia teoksia, ja mielestäni vastaavanlaista menetelmää voisi hyvin hyödyntää jatkossakin. Mini Kustannus on pieni ja verratten uusi toimija kirja-alan kentällä, jolle ei ole vielä kehittynyt suuria verkostoja. Mini Kustannuksen toimialaan kuuluu myös lastenkirjojenteko, ja olemmekin tehneet useat julkaisemamme kirjat itse. Itse kuitenkin pidän tärkeänä, että kirjavalikoima on monipuolista ja myös kuvituksissa näkyy selkeästi eri tyylejä. Mielestäni on win-win-tilanne, jos löydämme kilpailun kautta sopivan kuvittajan yhteistyökumppaniksi ja voimme samalla tarjota lastenkirjantekomahdollisuuden ihmiselle, joka ei välttämättä muutoin olisi lähtenyt työstämään vastaavanlaista projektia. Esimerkiksi Emilian kohdalla – kuten julkkareissa jo alustavasti keskustelimmekin – uskon, että tulemme tekemään yhteistyötä jatkossakin.

Karmivalle Sirkusjengille on siis todennäköisesti tulossa jatkoa!

Kiitos kaikille julkkareissa olleille, Mariamille haastattelun vetämisestä ja Emilialle upeista kirjankuvituksista!

Terv, Susanna / Mini Kustannus

IMG_1415.JPG
IMG_1425.JPG

Postauksen kuvat: Mariam Colley