Miksi IndieBooksFinland? – Infopaketti tuoreesta kirja- ja kustannusalan hankkeesta

Mini Kustannus kuuluu IndieBooksFinland-hankkeeseen niin jäsenkustantamona kuin yhtenä hankkeen vetäjänä. IndieBooksFinland on Kulttuurikioski osk:n verkostoitumishanke, jota johtaa lastenkirjailija ja kuvittaja Ella Brigatti. Brigatti vastaa Kulttuurikioskin kustannustoiminnasta, ja osuuskunta julkaisee muun muassa Sängynaluskansa-kirjasarjaa. 

IndieBooksFinland on Kulttuurikioski osk:n verkostoitumishanke, jota johtaa lastenkirjailija, kuvittaja ja kustantaja Ella Brigatti. Brigatti vastaa Kulttuurikioskin kustannustoiminnasta ja julkaisee osuuskunnan kautta muun muassa Sängynaluskansa-lastenkirjasarjaa.

IndieBooksFinland-hankkeen ensisijaisia tavoitteita ovat kotimaisten kirjantekijöiden ja independent-puolen julkaisujen esiin nostaminen sekä pienkustantajien ja kirjantekijöiden välisen verkostoitumisen edistäminen. Hanke toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin ja on vielä monelta osin rakennusvaiheessa. IndieBooksFinlandin verkkosivuilta löytyvät kuitenkin jo esittelyprofiilit niin tekijäjäsenille kuin jäsenkustantamoille.  IndieBooksFinland esittelee tekijöitä ja teoksia myös sosiaalisen median kanavissaan ja tiedottamisessaan. Hankkeen toimintaan kuuluu olennaisesti myös erilaisten yhteisosastojen järjestäminen messuilla ja muissa isoissa tapahtumissa. Yhteisosastojen tarkoituksena on useiden pienten toimijoiden voimin saavuttaa indiekirjoille laajempaa näkyvyyttä sekä jakaa samalla osallistumiskustannuksia. IndieBooksFinland aikoo tulevaisuudessa järjestää samalla idealla myös omia pop up -kauppoja sekä erilaisia verkostoitumistapahtumia.

indiesomekustantajat.png

Tulin itse mukaan hankkeeseen vuoden alusta ja olen hoitanut muun muassa IndieBooksFinlandin jäsentenhankintaa, tiedottamista ja sosiaalisen median markkinointia. Olen ollut myös mukana suunnittelemassa IndieBooksFinlandin ensimmäistä yhteisosastoa, joka järjestetään tulevana viikonloppuna 25.–28.10.2018 Helsingin Kirjamessuilla.

Itse näen hankkeessa niin pienkustantajana kuin kirjantekijänä valtavasti potentiaalia. Foorumi on tällä hetkellä vielä pieni, mutta uskon, että uusien jäsenten myötä ja toimivalla yhteistyöllä voimme kasvattaa sitä merkittävästi. Pienkustantajana tiedän, että tapahtumamyynti on merkittävä osa vuoden kokonaismyyntiä. Suuria kirja-alan tapahtumia on Suomessa verrattain vähän ja myyntipaikkavuokrat ovat pienelle toimijalle korkeita, joten kustantajien yhteiset pop up -kaupat ovat mielestäni erittäin tervetulleita! Kaikilla pienkustantajilla ei ole tarpeeksi valikoimaa tai ylipäätään varaa oman liiketilan vuokraamiseen pop up -käyttöön. Lisäksi yhteisellä valikoimalla ja markkinointipanoksella kaupat saavuttavat helpommin laajemman näkyvyyden. Yhtä lailla yhteisiin messuosastoihin ja pop up -kauppoihin voivat osallistua myös esimerkiksi omakustannekirjailijat ja kuvittajat. IndieBooksFinland-hankkeen tarkoituksena on palvella kaikkia kotimaisia kirjantekijöitä ja indiekustantajia, ja nostaa tätä kautta esille suomalaisen indiekirjallisuuden monipuolista kokonaisuutta.

IndieBooksFinlandin ensimmäisen yhteisosaston myötä olen saanut yhteydenottoja monilta kiinnostavilta kirja-alan toimijoilta sekä päässyt tutustumaan useisiin itselleni uusiin, laadukkaisiin pienkustantamoihin ja pienkustanteisiin. Vaikka ensimmäisenä vuonna resurssit ovat pienet ja jäseniä vasta vähän, olemme saaneet hurjan hienon valikoiman indiekirjallisuutta kasaan! Oman kustantamoni kannalta olen myös saanut tärkeitä kontakteja esimerkiksi lahjakkaiden kuvittajien saralta. Koen, että hankkeesta on ollut hyötyä Mini Kustannukselle, jonka vuoksi voin aidosti suositella sitä myös muille pienkustantajille ja kirjantekijöille. Hankkeeseen liittyminen ei velvoita mihinkään, eikä tuota itsessään kustannuksia.

www.indiebooksfinland-sivustolta löydät lisätietoa hankkeesta. IndieBooksFinland löytyy myös Facebookista sekä Instagramista nimellä @indiebooksfinland. Helsingin Kirjamessuilta löydät IndieBooksFinlandin osastolta 6F65. Valikoimassa on useiden eri pienkustantajien tuotteita, tervetuloa tutustumaan! Lauantaina osastolla on luvassa myös IndieBooksFinlandin kustantajien järjestämää messuohjelmaa, josta tiedotetaan vielä tarkemmin muun muassa IndieBooksin some-kanavissa.

Yhteistyö on voimaa!
Ihanaa syksyä!

- Susanna / Mini Kustannus

indiekirjamessut.png

Postauksen kuvat: unsplash.com