Lasten Kirjamessut Finlandia-talossa

Viime viikonloppuna 27.-29.10. järjestettiin Suomen ensimmäiset viralliset Lasten Kirjamessut Finlandia-talon Kongressisiivessä.

Lasten Kirjamessujen pääjärjestäjänä toimii voittoa tavoittelematon osuuskunta, Kulttuurikioski osk, ja tapahtumajohtajana Kulttuurikioskin puheenjohtaja, lastenkirjailija ja kustantaja Ella Brigatti. Mini Kustannus oli mukana vuoden 2017 Lasten Kirjamessujen tuotannossa yhtenä järjestäjänä, ja osallistuu tapahtuman järjestämiseen myös tulevina vuosina.

Lasten Kirjamessujen tarkoituksena on koota saman katon alle mahdollisimman monipuolisesti kotimaista lastenkirjallisuutta ja nostaa samalla esille lastenkirjojen kirjoittajia ja kuvittajia sekä muita lastenkirjallisuuden ja -kulttuurin ammattilaisia. Jo tämän vuoden Lasten Kirjamessuille saatiin huomattavan laaja valikoima kotimaisia huipputeoksia kustantajien yhteisen myyntinäyttelyn muodossa, ja mukana oli niin isoja kuin pieniä kustantamoita. Siinä missä isot kirja-alan tapahtumat, kuten Helsingin Kirjamessut, palvelevat enimmäkseen isoja kustannusosakeyhtiöitä ja brändejä, Lasten Kirjamessut nostavat esille myös pienempiä indie-kustantajia. Kustantajilla on mahdollisuus tuottaa ohjelmasisältöjä, jotka esittelevät tai muulla tapaa tukevat heidän omia julkaisujaan ja toimintaansa. Viikonlopun ohjelmistossa kuultiinkin paljon mielenkiintoisia paneelikeskusteluja eri aiheista.

Kirjailija Tuula Pere puhui lauantaina aiheesta "Kirjojen yhteiskunnallinen tausta" ja Iiro Küttner (Aalto yliopisto, elokuvataiteen ja lavastuksen laitos) kertoi Anna Tuluston haastattelemana mielikuvituksesta ja tarinoiden syntymisestä. Kirjailija Elina Hirvonen puhui siitä, kuinka aikuisille ja lapsille kirjoittaminen eroavat toisistaan. Myös lastenkirjojen kuvittamisesta käytiin erilaisia keskusteluja, joissa puhumassa olivat muun muassa kuvittajat Ella Brigatti, Jenni Erkintalo, Julia Jusslin sekä Marika Maijala. Kääntäjä ja kriitikko Arja Kanerva sekä lastenkirjallisuuden kriitikko ja tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen keskustelivat lauantaina kotimaisesta ja käännetystä kirjallisuudesta ja siitä, miksi kumpiakin tarinoita tarvitaan. Sunnuntaina keskusteltiin bloggari Tiia Aaltosen johdolla lapsille lukemisesta ja Paula Noronen oli paikan päällä vastaamassa lasten kysymyksiin Supermarsu-kirjoihinsa liittyen. Myös Mini Kustannuksen kirjailija Annamarika Tamminen oli messuilla puhumassa aiheesta "Sukupuoli lastenkirjallisuudessa". Ja tässä vain muutamia esimerkkejä Lasten Kirjamessujen monipuolisesta keskusteluohjelmasta!

Tuula Pere keskustelemassa kirjojen yhteiskunnallisesta taustasta. 

Tuula Pere keskustelemassa kirjojen yhteiskunnallisesta taustasta. 

Bloggari Tiia Aaltonen sekä äidit ja isät keskustelevat siitä, mitä heidän kotonaan luetaan.

Bloggari Tiia Aaltonen sekä äidit ja isät keskustelevat siitä, mitä heidän kotonaan luetaan.

Ella Brigatti, Marika Maijala ja Jenni Erkintalo keskustelevat kirjojen kuvittamisesta.

Ella Brigatti, Marika Maijala ja Jenni Erkintalo keskustelevat kirjojen kuvittamisesta.

Toki tapahtuma sisälsi myös paljon lapsille suunnattua osallistavaa ohjelmaa. Satuhuoneeksi nimetty tila toimi viikonlopun ajan areenana muun muassa erilaisille lasten työpajoille, lukuhetkille, lastenteatterille, osallistavalle musiikkiesitykselle sekä perhejoogalle. Perjantaina paikalla oli myös kutsuttuja koulu- ja päiväkotiryhmiä, joille järjesti ohjelmaa muun muassa Yhteiset Lapsemme ry.

Myyntinäyttelyn lisäksi Lasten Kirjamessuilla oli myös upeista lastenkirjakuvituksista koostuva kuvitusnäyttely, jossa nähtiin muun muassa Anne Vaskon, Ella Brigatin, Lauri Hirvosen, Julia Jusslinin ja Nina Pirhosen töitä. Kuvittajia oli paikalla myös esittelemässä töitään ja myymässä erilaisia oheistuotteita, kuten postikortteja, julisteita ja kalentereita. Kustantajista omalla osastollaan olivat Mini Kustannuksen lisäksi mukana Aurinko Kustannus, Etana Editions sekä WickWick. Myyntinäyttelyyn osallistui yli kaksikymmentä kustantajaa.

Vuoden 2017 Lasten Kirjamessujen pääyhteistyökumppanina toimi luomumehuja ja -limonadeja valmistava Raikastamo, joka oli myös paikan päällä jakamassa maistiaisia tuotteistaan.

Etana Editionsin lastenkirjoja. 

Etana Editionsin lastenkirjoja. 

Raikastamon tuotteita esillä Lasten Kirjamessuilla.

Raikastamon tuotteita esillä Lasten Kirjamessuilla.

Lasten Kirjamessut oli aivan mahtavan hieno projekti olla mukana! Upea tapahtuma, joka varmasti kiinnostaa jatkossakin. Kävijöitä oli viikonlopun aikana yli 2000 ja tapahtuma on saanut hurjan paljon hyvää palautetta. 

Mini Kustannus järjesti tapahtumassa myös oman askartelutyöpajan, ja kuvitusnäyttelyssä nähtiin lähes kaikki Mini Kustannuksen kirjat kuvittaneen Julia Jusslinin töitä. 

Kiitos kaikille tapahtumassa mukana olleille; kävijöille, kustantajille, kuvittajille, esiintyjille ja yhteistyökumppaneille sekä kaikille järjestämisessä auttaneille! ❤❤

Julia Jusslinin akvarellikuvituksia kuvitusnäyttelyssä.

Julia Jusslinin akvarellikuvituksia kuvitusnäyttelyssä.

upload.jpg
Julisteita ja kortteja Minin messuosastolla. 

Julisteita ja kortteja Minin messuosastolla. 

Ihana Annika myymässä sunnuntaina Minin tuotteita!

Ihana Annika myymässä sunnuntaina Minin tuotteita!