Pienkustantajien välinen yhteistyö tuo lisää näkyvyyttä niin teoksille kuin tekijöille

Mini Kustannus osallistuu tulevana lauantaina Hesperianpuistossa Töölönlahdella järjestettäville Lasten Festareille Sängynaluskansan osastolla. Sängynaluskansan takana on toinen pienkustantaja, Ella Brigatti, joka myös kirjoittaa ja kuvittaa itse kyseistä kirjasarjaa. Mini Kustannus ja Sängynaluskansa ovat tehneet paljon yhteistyötä viime vuosien aikana. Olemme osallistuneet yhteisosastoilla muun muassa kirjamessuille, joulumyyjäisiin sekä erilaisiin lastentapahtumiin. Ella Brigatti toimi vuonna 2017 järjestettyjen Lasten Kirjamessujen tapahtumajohtajana. Tämä oli yksi suurempi yhteistyöprojekti, jossa myös Mini Kustannus oli mukana yhtenä järjestäjänä. Brigatti on perustanut myös pienkustantajien ja kirjantekijöiden välistä verkostoitumista edistävän IndieBooksFinland -hankkeen, jossa olen toiminut koordinaattorina. Pidän itse tällaista pienkustantajien välistä yhteistyötä erittäin tärkeänä, ja siksi halusinkin kirjoittaa aiheesta Minin blogiin.

Suurten kustannusyhtiöiden kanssa kilpailu on haasteellista monestakin syystä. Suuret kirjakauppaketjut ottavat myyntiin suhteellisen vähän pienkustantamoiden julkaisuja, ja pienillä toimijoilla harvoin on varaa maksaa kaupoille näkyvyydestä. Myös kirjamessuilla ja muissa isoissa kirja-alan tapahtumissa suuret, näyttävät osastot ovat pienkustantajalle usein liian kalliita. Pienkustantajien kirjamyynti keskittyy merkittäviltä osin verkkokauppoihin, jotka tilaavat tuotteita toimijoilta on demand -periaatteella. Verkkokauppa ei siis välttämättä pidä kirjoista varastoa, vaan tekee yksittäistilauksia sitä mukaan, kun kirjoja menee. Kauppojen hyllyillä, jossa fyysiset kirjat ovat suoraan kuluttajien selattavissa, esillä on pääasiassa suurten kustantamoiden uutuuksia ja hittituotteita. Tämä on harmillista, sillä monet pienkustantamot kuitenkin julkaisevat laadukasta kirjallisuutta kiinnostavista aiheista. Monet kiinnostavat teokset ja tekijät jäävät siis pimentoon. Useat pienkustantamot julkaiset valtavirrasta poikkeavaa kirjallisuutta, joka rikastuttaa ja monipuolistaa kotimaista kirjatarjontaa.

photo-1526881046645-2adcd58fb232.jpeg

Uskon, että pienkustantajien välinen yhteistyö edesauttaa pienkustanteiden ja samalla myös kirjantekijöiden asemaa. Yhteisosastoilla on mahdollista jakaa kustannuksia, jolloin rahaa jää enemmän esimerkiksi markkinointiin. Myös markkinoinnista saadaan usein tehokkaampaa voimia yhdistämällä. Yhteisosastoilla saavutetaan isoissa tapahtumissa laajempi näkyvyys myös osaston fyysisen koon avulla, sillä ne ovat todennäköisesti yksittäisen pienkustantajan omaa myyntipistettä isompia. Joku voi toki olla sitä mieltä, että yhteistyö kilpailevien toimijoiden kanssa haittaa liiketoimintaa. Itse olen kuitenkin kokenut yhteistyön pelkästään positiiviseksi.

Valitettavasti esimerkiksi IndieBookFinland -hanke on tällä hetkellä jäänyt tauolle ulkopuolisen rahoituksen puutteen vuoksi. Hanketta on pyöritetty täysin vapaaehtoisvoimin, joka on toki resurssien vähyyden vuoksi jarruttanut verkoston kasvamista. Uskon kuitenkin vahvasti tähän pienkustantajien väliseen yhteistyöhön. Yhteisosastojen ynnä muiden myötä markkinoimme myös samalla toinen toistemme tuotteita ja tekijöitä. Olen yhteisprojektien kautta tavannut mahtavia tyyppejä, joiden kanssa on ilo työskennellä.

Yhdistetään voimia ja hankitaan yhdessä enemmän näkyvyyttä niin teoksille kuin lahjakkaille tekijöille! ❤️

-Susanna

photo-1474366521946-c3d4b507abf2.jpeg

Päivityksen kuvat www.unsplash.com

Miksi päätin (ilman kustannusalan kokemusta) perustaa lastenkirjakustantamon 25-vuotiaana opiskelijana?

Perustin Mini Kustannuksen 25-vuotiaana opiskellessani toista vuotta kulttuurituotantoa ammattikorkeakoulussa. Kiinnostukseni kirjallisuutta ja kirja-alaa kohtaan oli kuitenkin herännyt jo vuosia aikaisemmin. Monet ovat ihmetelleet, mistä sain idean kustannusalan yrityksen perustamiseen tällaisena aikana. Valintani on tuntunut monista erikoiselta, ja siksi halusinkin kirjoittaa aiheesta Mini Kustannuksen blogiin. Tässä blogipäivityksessä kerron siis, miten ja miksi Mini Kustannus sai alkunsa ja millainen on oma suhteeni kirja-alaan.

Ensimmäinen kosketukseni kirja-alaan oli 12-vuotiaana, kun toimin viikonloppuapulaisena isäni ystävän antikvaarisessa kirjakaupassa, joka myöhemmin siirtyi isäni omistukseen. Jatkoin vaihtelevasti kyseisessä liikkeessä työskentelyä 16-vuotiaasta 23-vuotiaaksi. Tänä aikana näin selvästi 2000-luvun alussa alkaneen kirja-alan murroksen. Viime vuosina digitalisaatio sekä internet-palvelut ja niiden helppo saatavuus ovat vaikuttaneet huomattavasti useiden eri kirjallisuudenlajien kysyntään. Antikvariaatissa työskentely tutustuttikin syvemmin juuri eri kirjallisuudenlajehin, niiden kysyntään ja tarjontaan sekä merkittävimpiin teoksiin.

Opin lukemaan 4-vuotiaana, ja lukeminen ja kirjallisuus ovat kiinnostaneet siitä asti. Myös kirjoittaminen on ollut minulle lapsesta asti rakas harrastus. Lapsena kirjoitin satuja ja seikkailukertomuksia, teini-ikäisenä aloitin runojen kirjoittamisen. Idea kustantamon perustamiseen lähtikin alun perin kirjoittamastani tarinasta, jota pyysin lahjakasta ystävääni kuvittamaan. Kyseisestä tarinasta syntyi Väpä Sorsa, kuvakirja, joka käsittelee lapsen kielellä tärkeitä ja ajankohtaisia asioita, ennakkoluuloja ja syrjintää. Tarkoitus oli aluksi tarjota teosta jollekin olemassa olevalle kustantamolle, mutta tuottajaopintojeni innoittamana sainkin idean oman kustantamon perustamisesta. Olin aiemmin käynyt sekä lukion että ravintola-alan ammattikoulun. Olin työskennellyt seitsemän vuotta asiakaspalvelutehtävissä muun muassa hotelli-, ravintola- ja kahvila-alan yrityksissä. Kustannusalan kokemusta minulla ei ollut.

Kirjan tekeminen ja kirja-alan yrityksen pyörittäminen tuntui kuitenkin heti luontevalta. Lukemisen ja kirjoittamisen ohella myös kuvataide on aina ollut lähellä sydäntäni. Piirtäminen ja maalaaminen ovat aina kuuluneet harrastuksiini, joten oli luontevaa alkaa myös itse kuvittaa kirjoja. Tähän mennessä olen kirjoittanut Mini Kustannukselle 12 kirjaa, joista 8 olen myös kuvittanut.

photo-1503676260728-1c00da094a0b.jpeg

Olen siis ammatiltani kulttuurituottaja, ja tällä alalla minua kiinnostavat eniten muun muassa tapahtumatuotannot. Kulttuuritapahtumien yhdistäminen kustannustoimintaan olikin minulle alusta asti itsestäänselvyys. Olen järjestänyt Mini Kustannukselle useita kymmeniä omia lastentapahtumia sekä tuottanut sisältöjä muun muassa kirjastoissa ja lasten kulttuurikeskuksissa järjestettäviin lastentapahtumiin. Vuonna 2017 toimin Lasten Kirjamessujen markkinointipäällikkönä ja olin vahvasti mukana tapahtuman suunnittelussa. Tämän lisäksi olen toiminut vapaaehtoisena myös muissa kirja-alan hankkeissa.

Lastenkirjakustantamon pyörittämisessä yhdistyy siis useita minulle tärkeitä asioita. Koska kyseessä on pieni kahden ihmisen yritys, hallinnollisten hommien lisäksi minun on mahdollista tehdä myös itse kirjoja. Toki suunta on luonnollisestikin ollut se, että etsimme koko ajan enemmän ja enemmän ulkopuolisia kirjailijoita ja kuvittajia itse tekemisen sijaan. Vaikka kirjojen tekemisestä tykkäänkin, suunta on ehdottomasti oikea. Minusta on ihanaa löytää uusia lahjakkaita lastenkirjantekijöitä ja tehdä yhteistyötä heidän kanssaan. Lastenkirjat olivat tärkeä osa lapsuuttani ja samaa lukemisen iloa tahdon välittää myös omille lapsilleni.

Toivon, että jatkossakin pääsen tekemään yhteistyötä yhä useampien upeiden tekijöiden kanssa. 💙

Ihanaa loppukesää kaikille!

-Susanna

Päivityksen kuvat: www.unsplash.com

Päivityksen kuvat: www.unsplash.com

Sanaton satukirja jättää tilaa mielikuvitukselle

Mini Kustannus julkaisee elokuun puolivälissä ensimmäisen sanattoman satukirjansa, Pinnalla pinnan alla. Sekä tarina että kirjan upea kuvitus ovat kuosisuunnittelija Eveliina Netin käsialaa.

48-sivuinen teos vie lukijansa kiehtovaan vedenalaiseen seikkailuun. Suloisen tarinan päähenkilöjä ovat pieni tyttö ja hänen kissansa sekä kala, jonka kutsusta kolmikko sukeltaa puutarhalammen pinnan alle.

Sanaton satukirja jättää tilaa lapsen omalle mielikuvitukselle ja sopii kaikenkielisille lukijoille. Lapsi voi itse sanoittaa kirjan joko yksin tai yhdessä aikuisen kanssa, jolloin tarina elää ja saa helposti uusia kerroksia joka lukukerralla.

Kansi+pinnalla+pinnan+alla.png

Kirjan arvioitu ilmestymispäivä on 19.8. Mini Kustannus osallistuu 30.8 Espoo-päivän ohjelmaan lasten kulttuurikeskus Aurorassa, jossa järjestetään klo 9-12 työpajoja Pinnalla pinnan alla -kirjasta. Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Helsingissä elo-syyskuun aikana, ja siitä tiedotetaan pian tarkemmin Mini Kustannuksen sosiaalisen median kanavissa.

Alla muutama kuvitusesimerkki raikkaasta kuvituksesta! 💙

Ihanaa loppukesää kaikille!

- Susanna / Mini Kustannus

silentbook_sivu_2.jpg
silentbook_sivu_14.jpg
silentbook_sivu_16.jpg

Suloinen mäyräkoira esittelee Helsinkiä Mini Kustannuksen uutuuskirjassa

Julkaisimme tammikuun lopussa Jenni Isotoffin kirjoittaman ja kuvittaman Unelma & Helsinki -lastenkirjan. Upesti käsin kuvitetussa kirjassa mäyräkoira Unelma Mäykkynen esittelee lempikohteitaan Helsingissä kertoen samalla myös kiinnostavaa tietoa kaupungin rakennuksista ja muista nähtävyyksistä. Kirjassa seikkaillaan muun muassa Sibeliuksen puistossa, Linnanmäellä, Korkeasaaressa, Hakaniemessä, Senaatintorilla ja useissa kaupungin museoissa. Ja tässä toki vain osa Unelman kiehtovista Helsinki-kohteista! 

Taiteelliset Helsinki-kuvitukset miellyttävät myös aikuista silmää, ja itse ainakin ihastuin Isotoffin persoonalliseen kuvitustyyliin heti ensisilmäyksellä! Historiallisia faktojakin tarjoava kuvakirja sopiikin mielestäni hyvin myös aikuiselle. Se käy mainiosti esimerkiksi matkamuistoksi kauempaa Helsingissä vierailleelle tai keräilyesineeksi kotiseutukirjallisuudesta kiinnostuneelle helsinkiläiselle. 

Unelma Mäykkynen on osa Jenni Isotoffin Fisut-kuvasarjaa, josta löytyy paljon upeita postikortteja, julisteita sekä muita oheistuotteita. Kirjasta on tulossa myös englanninkielinen käännösversio myöhemmin keväällä.

Unelma & Helsinki -kirjan julkistamista juhlistetaan kirjajulkkareilla lauantaina 23.2. Helsingin kaupunginmuseon Lasten Kaupungissa. Tilaisuus alkaa klo 14. Luvassa on keskustelua kirjasta sekä kuvitusnäyttely Isotoffin näyttävistä Helsinki-kuvituksista.

Aurinkoista kevättä kaikille ja lämpimästi tervetuloa kirjajulkkareihin!

Terveisin,

Susanna / Mini Kustannus

upload.png
Esimerkkikuva 2.jpg
Esimerkkikuva 1.jpg
kiasma.png
asema.png

Hellyttävän kuvakirjan opetuksena on, että apua voi pyytää aina, vaikka osaakin jo paljon itse

Kahdeksas kirjoittamani ja kuudes kuvittamani lastenkirja, Hilla osaa ihan itse, ilmestyy joulukuun puolivälissä. Selkeillä kuvituksilla ja raikkaalla värimaailmalla varustettu kuvakirja on suunnattu 2-5-vuotiaille, mutta sopii mielestäni katselukirjaksi jo pienemmällekin lapselle.

Kirjan päähenkilö Hilla on jo iso tyttö. Hän osaa ihan itse pukea mekon ylleen, kirjoittaa nimensä paperille, ottaa vauhtia keinussa ja harjata hampaansa. Touhukkaan päivän mittaan Hilla auttaa myös niin äitiään kuin pikkuveljeään Leeviä, joka ei esimerkiksi osaa vielä kunnolla syödä itse. Hilla on – ja ihan aiheestakin – ylpeä hienoista taidoistaan, mutta onneksi ihan kaikkea ei silti tarvitse osata itse ja yksin. Äidin apua saattaa tarvita esimerkiksi silloin, kun pelkää pimeää, eikä meinaa saada unta. Ja se on ihan OK – isotkin tytöt voivat pelätä pimeää.

upload.png


Kirjassa on tekstiä ja kuvaa 24 sivua, ja sen mitat ovat 148 x 148 mm. Kokonsa puolesta se sopii siis hyvin pientenkin käsien selattavaksi.

Uutuuskirjasta on 7.12. asti käynnissä sekä Facebook- että Instagram-arvonnat, joihin voi käydä osallistumassa! :) Pitkin joulukuuta on tiedossa myös hyviä joulutarjouksia, joista tiedotetaan muun muassa Minin sosiaalisen median kanavissa.

Ihanaa joulunodotusta kaikille! 

  - Susanna / Mini Kustannus

1.png
2.png
6.png
10.png

Karmiva Sirkusjengi -kirjan julkkarit Helsingin Kirjamessuilla

Mini Kustannuksen keväällä järjestämän kuvituskilpailun tuloksena syntyneen Karmiva Sirkusjengi -lastenkirjan julkaisua juhlistettiin lauantaina 27.10. Helsingin Kirjamessuilla.

Kirjoittamani kirjan syntyprosessi on siinä mielessä epätavallinen, että aloin kirjoittaa tarinaa Emilia Laitisen tekemän kuvituskilpailun voittokuvan ja siinä esiintyvien hahmojen perusteella. Kuva ja kilpailuaiheena kulkenut Karmiva Sirkusjengi -teema siis toimivat inspiraation lähteenä koko tarinalle, joka syntyi yhdessä kuvittajan kanssa mietittyjen henkilöhahmojen ja teemojen pohjalta. Siksi olikin erityisen hienoa, että saimme julkistamistilaisuuteen paikalle myös kirjan kuvittajan, raahelaisen kuva-artesaanin Emilia Laitisen.

Kirjassa kiusattujen ystävysten odottamaton seikkailu johtaa maailman kummallisimman sirkusryhmän syntyyn. Tarinan päähenkilöt ovat pastelliväreihin pukeutuva, leopardikuvioilla itsensä tatuoinut herkkä voimamies Mahti, pieni ja arka sirkuspelle Harmi, goottimainen akrobaatti ja käärmenainen Agnessa, taikajuomia sekoitteleva ja salaperäiseen noitasukuun kuuluva Onerva sekä hassu ja hajamielinen, yli kaksimetrinen hontelo taikuri nimeltä Kalma.

Kuvituskilpailua ei alun perin ollut suunniteltu niin, että voittajakuva automaattisesti päätyisi varsinaiseen kirjaan. Tässä tapauksessa ihastuimme kuitenkin Emilian luomiin sympaattisiin sirkushahmoihin siinä määrin, että voittokuva päätyi lähes sellaisenaan kirjan kanteen ja hahmot alkuperäisinä osaksi tarinaa. Laitinen oli nimittäin jo etukäteen suunnitellut kilpailukuvan hahmoille tietyt luonteenpiirteet ja ominaisuudet. Toiveena oli myös, että kirja jollain tavalla käsittelisi erilaisuutta ja esimerkiksi ulkonäköön tai pukeutumiseen kohdistuvia ennakkoluuloja.

karkit.JPG
pääkallo.jpg

Tekijähaastattelijana julkkareissa toimi vapaa toimittaja Mariam Colley. Haastattelussa Emilia kertoi muun muassa kuvituskilpailuun osallistumisesta ja siitä, miltä tuntui lähteä kuvittamaan ensimmäistä kertaa lastenkirjaa. Ennen Karmivaa Sirkusjengiä Emilia on tehnyt muun muassa levynkansia ja lehtikuvituksia. Haastattelutilaisuudessa olimme molemmat sitä mieltä, että projekti sujui kaiken kaikkiaan luontevasti ja visiomme kirjan suhteen olivat alusta asti yllättävänkin yhtenevät. Tapasimme Emilian kanssa ensimmäistä kertaa vasta Helsingin Kirjamessuilla, mutta etäisyydestä huolimatta projekti sujui alusta loppuun asti ongelmitta. Julkkareissa keskusteltiin myös kuvituskilpailusta kirjantekemisen lähtökohtana. Osallistumiskuvissa oli todella upeita, teknisesti taitavasti toteutettuja ja persoonallisia teoksia, ja mielestäni vastaavanlaista menetelmää voisi hyvin hyödyntää jatkossakin. Mini Kustannus on pieni ja verratten uusi toimija kirja-alan kentällä, jolle ei ole vielä kehittynyt suuria verkostoja. Mini Kustannuksen toimialaan kuuluu myös lastenkirjojenteko, ja olemmekin tehneet useat julkaisemamme kirjat itse. Itse kuitenkin pidän tärkeänä, että kirjavalikoima on monipuolista ja myös kuvituksissa näkyy selkeästi eri tyylejä. Mielestäni on win-win-tilanne, jos löydämme kilpailun kautta sopivan kuvittajan yhteistyökumppaniksi ja voimme samalla tarjota lastenkirjantekomahdollisuuden ihmiselle, joka ei välttämättä muutoin olisi lähtenyt työstämään vastaavanlaista projektia. Esimerkiksi Emilian kohdalla – kuten julkkareissa jo alustavasti keskustelimmekin – uskon, että tulemme tekemään yhteistyötä jatkossakin.

Karmivalle Sirkusjengille on siis todennäköisesti tulossa jatkoa!

Kiitos kaikille julkkareissa olleille, Mariamille haastattelun vetämisestä ja Emilialle upeista kirjankuvituksista!

Terv, Susanna / Mini Kustannus

IMG_1415.JPG
IMG_1425.JPG

Postauksen kuvat: Mariam Colley

Miksi IndieBooksFinland? – Infopaketti tuoreesta kirja- ja kustannusalan hankkeesta

Mini Kustannus kuuluu IndieBooksFinland-hankkeeseen niin jäsenkustantamona kuin yhtenä hankkeen vetäjänä. IndieBooksFinland on Kulttuurikioski osk:n verkostoitumishanke, jota johtaa lastenkirjailija ja kuvittaja Ella Brigatti. Brigatti vastaa Kulttuurikioskin kustannustoiminnasta, ja osuuskunta julkaisee muun muassa Sängynaluskansa-kirjasarjaa. 

IndieBooksFinland on Kulttuurikioski osk:n verkostoitumishanke, jota johtaa lastenkirjailija, kuvittaja ja kustantaja Ella Brigatti. Brigatti vastaa Kulttuurikioskin kustannustoiminnasta ja julkaisee osuuskunnan kautta muun muassa Sängynaluskansa-lastenkirjasarjaa.

IndieBooksFinland-hankkeen ensisijaisia tavoitteita ovat kotimaisten kirjantekijöiden ja independent-puolen julkaisujen esiin nostaminen sekä pienkustantajien ja kirjantekijöiden välisen verkostoitumisen edistäminen. Hanke toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin ja on vielä monelta osin rakennusvaiheessa. IndieBooksFinlandin verkkosivuilta löytyvät kuitenkin jo esittelyprofiilit niin tekijäjäsenille kuin jäsenkustantamoille.  IndieBooksFinland esittelee tekijöitä ja teoksia myös sosiaalisen median kanavissaan ja tiedottamisessaan. Hankkeen toimintaan kuuluu olennaisesti myös erilaisten yhteisosastojen järjestäminen messuilla ja muissa isoissa tapahtumissa. Yhteisosastojen tarkoituksena on useiden pienten toimijoiden voimin saavuttaa indiekirjoille laajempaa näkyvyyttä sekä jakaa samalla osallistumiskustannuksia. IndieBooksFinland aikoo tulevaisuudessa järjestää samalla idealla myös omia pop up -kauppoja sekä erilaisia verkostoitumistapahtumia.

indiesomekustantajat.png

Tulin itse mukaan hankkeeseen vuoden alusta ja olen hoitanut muun muassa IndieBooksFinlandin jäsentenhankintaa, tiedottamista ja sosiaalisen median markkinointia. Olen ollut myös mukana suunnittelemassa IndieBooksFinlandin ensimmäistä yhteisosastoa, joka järjestetään tulevana viikonloppuna 25.–28.10.2018 Helsingin Kirjamessuilla.

Itse näen hankkeessa niin pienkustantajana kuin kirjantekijänä valtavasti potentiaalia. Foorumi on tällä hetkellä vielä pieni, mutta uskon, että uusien jäsenten myötä ja toimivalla yhteistyöllä voimme kasvattaa sitä merkittävästi. Pienkustantajana tiedän, että tapahtumamyynti on merkittävä osa vuoden kokonaismyyntiä. Suuria kirja-alan tapahtumia on Suomessa verrattain vähän ja myyntipaikkavuokrat ovat pienelle toimijalle korkeita, joten kustantajien yhteiset pop up -kaupat ovat mielestäni erittäin tervetulleita! Kaikilla pienkustantajilla ei ole tarpeeksi valikoimaa tai ylipäätään varaa oman liiketilan vuokraamiseen pop up -käyttöön. Lisäksi yhteisellä valikoimalla ja markkinointipanoksella kaupat saavuttavat helpommin laajemman näkyvyyden. Yhtä lailla yhteisiin messuosastoihin ja pop up -kauppoihin voivat osallistua myös esimerkiksi omakustannekirjailijat ja kuvittajat. IndieBooksFinland-hankkeen tarkoituksena on palvella kaikkia kotimaisia kirjantekijöitä ja indiekustantajia, ja nostaa tätä kautta esille suomalaisen indiekirjallisuuden monipuolista kokonaisuutta.

IndieBooksFinlandin ensimmäisen yhteisosaston myötä olen saanut yhteydenottoja monilta kiinnostavilta kirja-alan toimijoilta sekä päässyt tutustumaan useisiin itselleni uusiin, laadukkaisiin pienkustantamoihin ja pienkustanteisiin. Vaikka ensimmäisenä vuonna resurssit ovat pienet ja jäseniä vasta vähän, olemme saaneet hurjan hienon valikoiman indiekirjallisuutta kasaan! Oman kustantamoni kannalta olen myös saanut tärkeitä kontakteja esimerkiksi lahjakkaiden kuvittajien saralta. Koen, että hankkeesta on ollut hyötyä Mini Kustannukselle, jonka vuoksi voin aidosti suositella sitä myös muille pienkustantajille ja kirjantekijöille. Hankkeeseen liittyminen ei velvoita mihinkään, eikä tuota itsessään kustannuksia.

www.indiebooksfinland-sivustolta löydät lisätietoa hankkeesta. IndieBooksFinland löytyy myös Facebookista sekä Instagramista nimellä @indiebooksfinland. Helsingin Kirjamessuilta löydät IndieBooksFinlandin osastolta 6F65. Valikoimassa on useiden eri pienkustantajien tuotteita, tervetuloa tutustumaan! Lauantaina osastolla on luvassa myös IndieBooksFinlandin kustantajien järjestämää messuohjelmaa, josta tiedotetaan vielä tarkemmin muun muassa IndieBooksin some-kanavissa.

Yhteistyö on voimaa!
Ihanaa syksyä!

- Susanna / Mini Kustannus

indiekirjamessut.png

Postauksen kuvat: unsplash.com

Koti-ikävä antaa rohkeutta ja vie eteenpäin vieraassa maailmassa, jossa oma identiteettikin tuntuu hauraalta

”Pikku-Karhu herää rannalta, eikä löydä isäänsä, jonka kanssa oli ollut uimassa. Kaikki vaikuttaa muutenkin olevan aivan eri tavalla kuin ennen. Pikku-Karhu tapaa mystisen herra Käen, joka neuvoo hänelle reitin kotiin. Hänen on kuitenkin luvattava toimittaa ensin Käen antama paketti Viimeiselle Putoukselle. Tästä alkaa arvoituksellinen kotimatka ja selviytymistaistelu vieraassa maailmassa, jossa kuitenkin on jotain etäisesti tuttua…”

Sebastian Brobergin esikoislastenkirja, Ponnistus, säilyttää mystisen, unenomaisen tunnelmansa alusta loppuun. Päähenkilö seikkailee koko tarinan ajan oudossa ympäristössä seuranaan vain itselleen vieraita, etäisiä hahmoja. Vieraassa maailmassa oma identiteettikin tuntuu hataralta, mutta yksi asia kuitenkin on varmaa – Pikku-Karhun on päästävä kotiin ja löydettävä isänsä.

Paikoin hieman pelottavaltakin tuntuva kuvakirja herättää ajatuksia myös aikuisessa lukijassa. Tarina vie perimmäisten pelkojemme äärelle, kuvaten kuitenkin samalla kauniisti meistä löytyvää toivoa ja sisäistä voimaa. Myös kirjan loppu on lapsen kannalta yksiselitteisesn onnellinen – aikuinen sen sijaan voi tehdä siitä omat tulkintansa. Tummanpuhuvissa kuvituskuvissa näkyy valonpilkahduksia ja kaunista pinkkiä ja violettia tummansinisen ja harmaan vastapainoksi.

Kirjan ikäsuositus on +4 vuotta.

9789527185155.jpg

Ponnistus ilmestyy lokakuussa kirjamessuviikolla 26.10.2018. Mikäli toimituksessa ei esiinny viivästyksiä, se onkin saatavilla uutuutena Helsingin Kirjamessuilla kahtena viimeisenä messupäivänä 27. ja 28.10. Myös kirjailija Sebastian Broberg on paikalla koko messujen ajan. Mini Kustannuksen löydät IndieBooksFinlandin osastolta, jossa on esillä usean eri pienkustantanmon kirjoja.

Ponnistus on nyt ennakkomyynnissä Mini Kustannuksen verkkokaupassa. Teos on tulossa pian myös kirja-arvontaan Minin Facebook- ja Instagram-sivuille.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

Terv, Susanna / Mini Kustannus

VerhAlue2 FIX-01.png
Space FIX_promo.png
FogCatchAlt3_GhostFog.png

Syksyn persoonallinen kirjauutuus on Mini Kustannuksen viimekeväisen kuvituskilpailun tulos

Mini Kustannus järjesti viime keväänä kuvituskilpailun aiheesta ”Karmiva Sirkusjengi”. Pääpalkintona kilpailussa oli kustannussopimus samalla nimellä kulkevaan lastenkirjaan. Voittajaksi valikoitui raahelainen kuva-artesaani Emilia Laitinen. Kirjaprojekti käynnistyi lähestulkoon heti voittajan valikoiduttua. Itse kirjoittamani käsikirjoitus valmistui kokonaisuudessaan kesäkuussa 2018. Pohjana tekstille toimivat Emilian luomat hahmot – pinkkiin ja turkoosin pukeutuva, leopardikuvioilla itsensä tatuoinut voimamies Mahti, pieni ja arka sirkuspelle Harmi, pääkalloasusteisiin pukeutunut akrobaatti ja käärmenainen Agnessa sekä Kuolleiden päivä -tyyliseen pääkallomeikkiin sonnustautunut Onerva ja hänen työparinsa Okapi. Nämä värikkäät ja omaperäiset hahmot löytyivät Emilian lähettämästä kilpailukuvastakin. Itse lisäsin kirjaan viidennen hahmon – kalpean ja langanlaihan, yli kaksimetrisen taikurin Kalman. Kesä ja alkusyksy menivät kuvitusten laatimisessa, ja nyt lokakuussa ilmestyy valmis kirja. Karmivan Sirkusjengin arvioitu ilmestymispäivämäärä on 15.10.2018.

Karmiva sirkusjengi HighQuality cover pienennetty.png

Teos menee ajassa taaksepäin ja kertoo, kuinka Karmiva Sirkusjengi aikoinaan perustettiin ja millaisia päähenkilöt olivat ennen sirkusryhmän syntyä. Agnessaa, Mahtia, Harmia, Onervaa ja Kalmaa aliarvioitiin ja kiusattiin sirkuskoulussa heidän pienten kummallisuuksiensa ja erikoisten mieltymystensä vuoksi. Kyseessä onkin eräänlainen selviytymistarina siitä, kuinka kaikki viisi muiden ennakkoluuloista huolimatta oppivat hyödyntämään omia persoonallisia ominaisuuksiaan ja kääntämään ”kummallisuudet” vahvuuksiksi. Ennen sirkusjengin syntyä viisikko joutuu kuitenkin käymään läpi odottamattomien tapahtumien täyttämän, vaarallisen seikkailun. He selviävät vaaroista yhteistyön avulla ja oppivat samalla hahmottamaan omia erityistaitojaan.  

Kirjan julkistamista juhlistetaan Helsingin Kirjamessuilla lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Mini Kustannus osallistuu 25.–28.10.2018 järjestettävään tapahtumaan IndieBooksFinland -hankkeen yhteisosastolla. Samalla osastolla tulevat toimimaan myös Sängynaluskansa-lastenkirjasarjaa julkaiseva Kulttuurikioski osk sekä Enostone Kustannus. Karmivan Sirkusjengin julkistamistilaisuus on lauantaina 27.10. Tarkempaa tietoa tapahtumasta on tulossa vielä syys-lokakuun vaihteessa niin Mini Kustannuksen nettisivuille kuin sosiaaliseen mediaan. Julkistamistilaisuudessa kuullaan muun muassa kuvittaja Emilia Laitisen mietteitä kuvituskilpailusta ja ensimmäisen lastenkirjaprojektin kuvittamisesta.

Kirja on tällä hetkellä ennakkotilattavassa Mini Kustannuksen omassa verkkokaupassa. Teoksessa on tekstiä ja kuvaa reilut 30 sivua, ja sen ikäsuositus on +3 vuotta. Emilian muihin kuvituksiin pääset tutustumaan täältä.

Oikein hyvää syksyä kaikille ja lämpimästä tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen messuviikonloppuna!

Syysterveisin,

Susanna / Mini Kustannus

koulu taustalla kiusaamista valmis.png

Kesän 2018 värikkäät uutuudet: eläinaiheisia kuvakirjoja 1–3-vuotiaille

Etenkin tapahtumissa on usein kyselty, löytyykö Mini Kustannuksen valikoimasta ollenkaan kirjoja, jotka sopisivat jo 1-vuotiaalle. Ihan pienimmille suunnatut kirjat ovat aiemmin puuttuneet Minin valikoimasta. Suurimmassa osassa julkaistuja kirjoja ikäsuositukset ovat joko 3-6 tai 5-8 vuotta. Kesällä 2018 julkaisemme kaksi pirteää, eläinaiheista kuvakirjaa, jotka sopivat aikuisen kanssa katseltaviksi jo puolivuotiaasta alkaen. 

27.6.2018 ilmestyy André Simonin värikäs Arvaatko eläimet? -lastenkirja. Kirjan avulla lapsi pääsee tutustumaan sekä eläimiin että niiden ääniin. Samalla tutuiksi tulevat myös mukana olevien eläinten jalanjälket. Kyseessä ei ole "ääninappikirja", vaan sivulla on aina kirjoitettuna eläimen ääni, ja seuraavalta aukealta paljastuu, kenelle ääni kuuluu. Lapsi pääsee itse arvaamaan eläimiä ja näkee sivua kääntäessään oikean vastauksen. Kirjassa on selkeät kuvat ja kirkkaat värit. Sivut ovat paksua päällystettyä paperia, jotta kirja olisi mahdollisimman kestävä. 

Toinen kesän uutuuskirja on Susanna Olkinuoran 1, 2, 3 – Kuinka monta eläintä? Kirjassa opetellaan perinteiseen tapaan numeroita suloisten eläinhahmojen avulla. Kirjan maalauksellinen värimaailma miellyttää aikuisenkin silmää, ja jokaisessa kuvassa riittää pieniä hauskoja yksityiskohtia lapsen tutkittavaksi. Kirja sopii 1,5-vuotiaasta eteenpäin esimerkiksi ensimmäiseksi numerokirjaksi. Teos ilmestyy heinäkuussa 2018. 

Oikein hyvää ja aurinkoista kesää kaikille! 

- Susanna / Mini Kustannus

Kansikuva André Simonin kirjasta  Arvaatko eläimet?

Kansikuva André Simonin kirjasta Arvaatko eläimet?

Arvaatko eläimet?  -kirjan eläinhahmoja

Arvaatko eläimet? -kirjan eläinhahmoja

upload.jpg

Kuvitusesimerkkejä kirjasta 1, 2, 3 – Kuinka monta eläintä?

Karmiva sirkusjengi -kuvituskilpailu

Mini Kustannuksen Karmiva sirkusjengi -kuvituskilpailuun oli mahdollista osallistua helmikuun loppuun asti. Tehtävänä oli laatia kuva "karmivasta sirkusjengistä" vapaavalintaisella tekniikalla. Saimme kilpailuun yli sata upeaa sirkusaiheista kuvaa. Mukana oli paljon kekseliäitä, persoonallisia ja teknisesti hyvin toteutettuja kuvia, joten yhden ja ainoan voittajakuvan valinta oli haasteellista. 

Kilpailun voittajaksi valikoitui pitkän miettimisen jälkeen Emilia Laitinen alla olevalla kuvituskuvalla:

upload.png

Onneksi olkoon voittajalle ja suuret kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille!

Olemme koonneet blogiimme koosteen kilpailukuvista, siltä osin kuin olemme saaneet tekijöiltä luvat kuvien julkaisemiseen. Tässä siis vain osa upeista kilpailutöistä! Etsimme jatkossakin uusia lahjakkaita kuvittajia ja otamme mieluusti vastaan teosehdotuksia.

Aurinkoista kevättä kaikille!

Suloinen lastenkirjauutuus käsittelee kulttuurieroja lasten silmin

On Siirin huoneessa sääntöjä monta, 
muun muassa kiusaaminen on luvatonta. 
Nyt ovelle on tullut äitihiiri, 
hän ilmoittaa: "Kuulehan Siiri, 
koska leikkiseura tekee hyvää, 
saat kaukaisen vieraan kylään.
Aamulla tapaat ihanan, mutta aavistuksen aran,
Afrikasta saapuvan serkkusi Saran”.

Mini Kustannuksen seuraava julkaisu on kuun lopussa ilmestyvä, Henna Kosteen runomuotoon kirjoittama Siiri Siimahäntä ja Afrikan serkku. Kirja käsittelee kulttuurieroja lasten silmin. "Entä jos leikit Afrikan, eivät sovi tyyliin Pohjolan?" pohtii Siiri kuulessaan Hiirenluurannikolta saapuvasta serkustaan Sarasta. Siirin pelko osoittautuu kuitenkin täysin turhaksi. Sen lisäksi, että Siiri saa Sarasta uuden ystävän, hän oppii vieraasta kulttuurista ja pääsee samalla jakamaan tietoa omastaan. 

Hiiret löytävät paljon eroja kulttuureistaan, mutta yhtälailla leikki kulkee Suomessa kuin Hiirenluurannikollakin. Kirja lähestyy aihetta positiivisesti ja Kosteen leikkisä teksti viihdyttää aikuistakin lukijaa. Kirjan upeat kuvitukset ovat Minille useita kirjoja kuvittaneen Julia Jusslinin käsialaa. 

Yksi ilmiö mietityttää Siiri Siimahäntää, 
sataako myös Afrikassa jatkuvasti räntää?
Ei lämpömittarissa voi olla nolla,
jos asuu Hiirenluurannikolla.
Se on pieni paikka meren suulla, 
mut jättimäinen, 
varsinkin hiiren mittapuulla. 
Erona esimerkiksi se, että
hanasta ei lorise juomavettä. 
Poiketen muista maista:
sade harmillisen harvinaista, 
mut Sara viihtyy paikassa, jossa
saa nautiskella auringossa.

Alla poimintoja kirjan kuvituksista!

Terv, Susanna / Mini Kustannus

ss1.jpg
ss2.jpg
28379317_720565144812113_4445492780743346366_n.jpg
IMG_20180212_162249 (1).png
IMG_20180301_115414.png

Pop up -kirjakauppa ja työpajoja Nukketeatteri Sampossa

Mini Kustannuksen kevään ohjelmaan kuuluu runsaasti erilaista työpajatoimintaa. Tämän viikon keskiviikkona 21.2 vietettiin Nukketeatteri Sampossa Kirjakeskiviikkoa, joka koostui Minin pop up -kaupasta sekä satuhetkistä ja viidestä eri työpajasta. 

Satuhetkissä luettiin André Simonin ja Susanna Olkinuoran Ugu Ugu ja Hiljaisuuden kaupunki sekä Henna Kosteen kirjoittama ja Julia Jusslinin kuvittama Siiri Siimahäntä halusi hienostella. Ugu Ugun kuvitustyyliä mukaillen askarreltiin lasten kanssa yksinkertaisista muodoista omia hahmoja. Työpajoissa askarreltiin myös muun muassa värikkäitä kirjanmerkkejä ja veikeitä naamareita.

Maaliskuun alussa Ugu Ugu seikkailee Laajasalon, Herttoniemen ja Roihuvuoren kirjastoissa. Tarkemmat päivämäärät ja kellonajat löydät Minin tapahtumakalenterista, josta löytyy tietoa myös muista Mini Kustannuksen tapahtumista. Ugu Ugu -kirjastovierailuihin kuuluu satuhetki sekä askartelutyöpaja kirjasta. Satuhetken ja työpajan voi tilata kirjastoihin ja muihin vastaaviin ympäristöihin Ugu Ugun lisäksi myös muista kirjoista. Lisätietoa löydät täältä.

Alla hieman kuvia keskiviikon pop up -kaupasta ja työpajoista. Kiitos kaikille osallstuneille ja mukavaa kevättä! 

Terveisin,

Susanna / Mini Kustannus

IMG_20180221_095024 (1).jpg
pienennetty.png
IMG_20180221_104520.jpg
IMG_20180221_113012.jpg
IMG_20180221_123319.jpg

Kotikissan leikkejä ja kaukaisia vieraita ‒ Minin kevään 2018 uutuuskirjat

Mini Kustannuksen kevään 2018 tulevat uutuuskirjat ovat Susanna Olkinuoran kirjoittama ja kuvittama Kiki tahtoo leikkiä! sekä Henna Kosteen kirjoittama ja Julia Jusslinin kuvittama Siiri Siimahäntä ja Afrikan serkku.

Kiki tahtoo leikkiä! on hellyttävä kuvakirja rakastetusta lemmikkikissa Kikistä. Kiki on yksin kotona, ja oma raidallinen pallo alkaa tuntua tylsältä. Kiki seikkailee kodin huoneesta toiseen etsien leikkiin sopivia tavaroita. Tekstiä kirjassa on vain vähän, joten se sopii hyvin jo yksivuotiaalle. Paksut sivut takaavat kestävyyden ja värikkäissä kuvissa riittää yksityiskohtia katseltavaksi. 

Siiri Siimahäntä ja Afrikan serkku puolestaan tuo jatkoa viime vuonna julkaistulle Siiri Siimahäntä halusi hienostella -kirjalle. Edellinen Siiri Siimahäntä -kirja käsitteli suloisella tavalla lasten ulkäköpaineita ja todellista ystävyyttä. Kirjan opetuksena on, etteivät ulkoiset asiat ole kaikista tärkeimpiä, vaan tosiystävyys perustuu aivan muille asioille. Siiri Siimahäntä -kirjat ovat runomuotoon kirjoitettuja. Henna Kosteen huumorilla sävytetty, moderni kieli soljuu kivasti eteenpäin ja tuo kirjoihin persoonallisen säväyksen. Tarinaa värittävät Julia Jusslinin upeat kuvituskuvat. 

Siiri Siimahäntä ja Afrikan serkku -kirja julkaistaan maalis-huhtikuun vaihteessa. Kirjassa Siiri-hiiri saa kaukaisen vieraan, kun kylään tulee Sara Hiirenluurannikolta. Siiri ja Sara tutustuvat toistensa kulttuureihin ja jakavat itselleen mieluisia asioita omista kulttuureistaan. 

 

"Sara Siiriä halaa ja laukkunsa avaa,
piiroksen takaa tavaa:
"Paikallisen pussihiiren käsialaa."

Siiri huomaa läpi raamien, 
ei kuva ole skandinaavinen.
Ei valkoinen ja musta,
vaan värien ilotulitusta.

Teoksessa tunnelma tulinen! 
Tuliaisesta tuli mieluinen."

(Henna Koste - Siiri Siimahäntä ja Afrikan serkku)

 

Kuvamaistiaisia myös Siiri Siimahäntä ja Afrikan serkku -kirjasta tulossa pian! 

Iloisia lukuhetkiä! 

Terveisin,
Susanna / Mini Kustannus 

kansipieni.png
KUVA1UUSI.png
KUVA2UUSI.png
KUVA4UUSI.png
kiki.png

Satuhetkiä ja askartelua pinkin yksisarvisen kanssa

André Simonin ja Susanna Olkinuoran kirjoittama ja kuvittama lastenkirja, Ugu Ugu ja Hiljaisuuden kaupunki, on juuri ilmestynyt. Hiljaisuuden kaupunki on urhean yksisarvisen ensimmäinen seikkailu, jossa Ugu Ugu kohtaa vihaisen ja yksinäisen Silencio-velhon pelastaakseen hiljennetyn "kirjavakansan".  Ugu Ugu -kirjoja on suunnitteilla lisää, joten jatkoa sarjalle on tiedossa pian! 

Sympaattinen tarina pinkistä yksisarvisesta sisältää tärkeän viestin ystävyydestä ja yksinäisyydestä. Ystävyys vaatii avointa, molemminpuolista kommunikaatiota, ja kaikilla on oikeus oman ääneensä. Toisen pahalla ololla ei ole oikeutta hiljeentä toista. 

"Minä en lähde mihinkään ennen kuin annat heille heidän äänensä takaisin!"

Kirjan tekijät kiertävät teoksen tiimoilta pääkaupunkiseudun kirjastoja ja päiväkoteja. Vierailut sisältävät Ugu Ugu -satuhetken sekä työpajan. Työpajoissa lapset pääsevät kokoamaan yksinkertaisista, värikkäistä muodoista omia hahmojaan Ugu Ugu -tyyliin. Mini Kustannuksen nettisivujen Tapahtumat-osioon päivittyy pian tapahtumakalenteri, johon kevään satuhetket ja työpajat tulevat näkyville. Maksuttoman Ugu Ugu -vierailun pääkaupunkiseudun kirjastoon tai päiväkotiin voi tilata suoraan sähköpostitse

Mini Kustannus toivottaa kaikille mahtavaa vuotta 2018! 

blogityopajat.png
Esimerkkiaukeama_02.jpg
Esimerkkiaukeama_03.jpg

Taianomainen tarina urheasta yksisarvisesta, joka tahtoo selvittää hiljennetyn kaupungin salaisuuden

André Simonin ja Susanna Olkinuoran kirjoittama ja kuvittama lastenkirja, Ugu Ugu ja hiljaisuuden kaupunki, ilmestyy tammikuussa 2018.

Ugu Ugu on pieni ja urhea yksisarvinen, joka on lähtenyt kotikaupungistaan löytääkseen itselleen ystävän. Eräänä yönä Ugu Ugu saapuu omituiseen kaupunkiin, joka on täynnä ystävällisiä olentoja, mutta josta kaikki äänet ovat kadonneet. Kaupungin lähellä sijaitsee synkän näköinen linna. Rohkea Ugu Ugu päättää auttaa olentoja ja selvittää Hiljaisuuden kaupungin mysteerin. Ja niin Ugu Ugu tapaa Silencion, yksinäisen velhon, jolle kukaan ei ole koskaan sanonut mitään kaunista.

Ugu Ugu ja Hiljaisuuden kaupunki on suunniteltu 3-6-vuotiaille lapsille, mutta sopii selkeiden, värikkäiden kuvitustensa ansiosta myös pienemmille. Opettavaisen tarinan pääteemoja ovat anteeksianto, vapaus ja ystävyys. 

Kirjan julkaisupäivä on 12.1.2018. Teos tulee ennakkomyyntiin Mini Kustannuksen verkkokauppaan tammikuun alussa. 

Mukavaa loppuvuotta kaikille! ❤ 

upload.png
upload.png
upload.png

Mini Kustannuksen kuvituskilpailu on käynnissä helmikuun loppuun

Mini Kustannuksen kuvituskilpailu starttasi joulukuun alussa ja päättyy 28.2.2018. Voittajan kanssa tehdään kustannussopimus syksyllä 2018 julkaistavasta lasten kuvakirjasta. Lisäksi kaksi seuraavaa palkitaan kattavilla kirjatuotepaketeilla.

Kilpailukuvan aiheena on Karmiva sirkusjengi. Kilpailu antaa vapaat kädet kuvittajalle, sillä kirjan teksti laaditaan voittajakuvan inspiroimana kilpailun päätyttyä. Myös tekniikka on vapaa, tärkeintä ovat persoonallisuus sekä valitun tekniikan hallinta! Voittaja julkistetaan maaliskuun 2018 aikana.

Kuvituskilpailuun pääset osallistumaan lähettämällä kuvasi 28.2.2018 mennessä osoitteeseen:

andre.simon@minikustannus.com

Kuvat joko JPEG-, PNG-, TIF- tai PDF-muodossa. Tiedustelut kilpailuun liittyen: andre.simon@minikustannus.com.

Onnea kilpailuun ja ihanaa joulunodotusta kaikille! 

Postauksen kuvat sivustolta unsplash.com

Postauksen kuvat sivustolta unsplash.com

upload.jpg

Lasten Kirjamessut Finlandia-talossa

Viime viikonloppuna 27.-29.10. järjestettiin Suomen ensimmäiset viralliset Lasten Kirjamessut Finlandia-talon Kongressisiivessä.

Lasten Kirjamessujen pääjärjestäjänä toimii voittoa tavoittelematon osuuskunta, Kulttuurikioski osk, ja tapahtumajohtajana Kulttuurikioskin puheenjohtaja, lastenkirjailija ja kustantaja Ella Brigatti. Mini Kustannus oli mukana vuoden 2017 Lasten Kirjamessujen tuotannossa yhtenä järjestäjänä, ja osallistuu tapahtuman järjestämiseen myös tulevina vuosina.

Lasten Kirjamessujen tarkoituksena on koota saman katon alle mahdollisimman monipuolisesti kotimaista lastenkirjallisuutta ja nostaa samalla esille lastenkirjojen kirjoittajia ja kuvittajia sekä muita lastenkirjallisuuden ja -kulttuurin ammattilaisia. Jo tämän vuoden Lasten Kirjamessuille saatiin huomattavan laaja valikoima kotimaisia huipputeoksia kustantajien yhteisen myyntinäyttelyn muodossa, ja mukana oli niin isoja kuin pieniä kustantamoita. Siinä missä isot kirja-alan tapahtumat, kuten Helsingin Kirjamessut, palvelevat enimmäkseen isoja kustannusosakeyhtiöitä ja brändejä, Lasten Kirjamessut nostavat esille myös pienempiä indie-kustantajia. Kustantajilla on mahdollisuus tuottaa ohjelmasisältöjä, jotka esittelevät tai muulla tapaa tukevat heidän omia julkaisujaan ja toimintaansa. Viikonlopun ohjelmistossa kuultiinkin paljon mielenkiintoisia paneelikeskusteluja eri aiheista.

Kirjailija Tuula Pere puhui lauantaina aiheesta "Kirjojen yhteiskunnallinen tausta" ja Iiro Küttner (Aalto yliopisto, elokuvataiteen ja lavastuksen laitos) kertoi Anna Tuluston haastattelemana mielikuvituksesta ja tarinoiden syntymisestä. Kirjailija Elina Hirvonen puhui siitä, kuinka aikuisille ja lapsille kirjoittaminen eroavat toisistaan. Myös lastenkirjojen kuvittamisesta käytiin erilaisia keskusteluja, joissa puhumassa olivat muun muassa kuvittajat Ella Brigatti, Jenni Erkintalo, Julia Jusslin sekä Marika Maijala. Kääntäjä ja kriitikko Arja Kanerva sekä lastenkirjallisuuden kriitikko ja tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen keskustelivat lauantaina kotimaisesta ja käännetystä kirjallisuudesta ja siitä, miksi kumpiakin tarinoita tarvitaan. Sunnuntaina keskusteltiin bloggari Tiia Aaltosen johdolla lapsille lukemisesta ja Paula Noronen oli paikan päällä vastaamassa lasten kysymyksiin Supermarsu-kirjoihinsa liittyen. Myös Mini Kustannuksen kirjailija Annamarika Tamminen oli messuilla puhumassa aiheesta "Sukupuoli lastenkirjallisuudessa". Ja tässä vain muutamia esimerkkejä Lasten Kirjamessujen monipuolisesta keskusteluohjelmasta!

Tuula Pere keskustelemassa kirjojen yhteiskunnallisesta taustasta. 

Tuula Pere keskustelemassa kirjojen yhteiskunnallisesta taustasta. 

Bloggari Tiia Aaltonen sekä äidit ja isät keskustelevat siitä, mitä heidän kotonaan luetaan.

Bloggari Tiia Aaltonen sekä äidit ja isät keskustelevat siitä, mitä heidän kotonaan luetaan.

Ella Brigatti, Marika Maijala ja Jenni Erkintalo keskustelevat kirjojen kuvittamisesta.

Ella Brigatti, Marika Maijala ja Jenni Erkintalo keskustelevat kirjojen kuvittamisesta.

Toki tapahtuma sisälsi myös paljon lapsille suunnattua osallistavaa ohjelmaa. Satuhuoneeksi nimetty tila toimi viikonlopun ajan areenana muun muassa erilaisille lasten työpajoille, lukuhetkille, lastenteatterille, osallistavalle musiikkiesitykselle sekä perhejoogalle. Perjantaina paikalla oli myös kutsuttuja koulu- ja päiväkotiryhmiä, joille järjesti ohjelmaa muun muassa Yhteiset Lapsemme ry.

Myyntinäyttelyn lisäksi Lasten Kirjamessuilla oli myös upeista lastenkirjakuvituksista koostuva kuvitusnäyttely, jossa nähtiin muun muassa Anne Vaskon, Ella Brigatin, Lauri Hirvosen, Julia Jusslinin ja Nina Pirhosen töitä. Kuvittajia oli paikalla myös esittelemässä töitään ja myymässä erilaisia oheistuotteita, kuten postikortteja, julisteita ja kalentereita. Kustantajista omalla osastollaan olivat Mini Kustannuksen lisäksi mukana Aurinko Kustannus, Etana Editions sekä WickWick. Myyntinäyttelyyn osallistui yli kaksikymmentä kustantajaa.

Vuoden 2017 Lasten Kirjamessujen pääyhteistyökumppanina toimi luomumehuja ja -limonadeja valmistava Raikastamo, joka oli myös paikan päällä jakamassa maistiaisia tuotteistaan.

Etana Editionsin lastenkirjoja. 

Etana Editionsin lastenkirjoja. 

Raikastamon tuotteita esillä Lasten Kirjamessuilla.

Raikastamon tuotteita esillä Lasten Kirjamessuilla.

Lasten Kirjamessut oli aivan mahtavan hieno projekti olla mukana! Upea tapahtuma, joka varmasti kiinnostaa jatkossakin. Kävijöitä oli viikonlopun aikana yli 2000 ja tapahtuma on saanut hurjan paljon hyvää palautetta. 

Mini Kustannus järjesti tapahtumassa myös oman askartelutyöpajan, ja kuvitusnäyttelyssä nähtiin lähes kaikki Mini Kustannuksen kirjat kuvittaneen Julia Jusslinin töitä. 

Kiitos kaikille tapahtumassa mukana olleille; kävijöille, kustantajille, kuvittajille, esiintyjille ja yhteistyökumppaneille sekä kaikille järjestämisessä auttaneille! ❤❤

Julia Jusslinin akvarellikuvituksia kuvitusnäyttelyssä.

Julia Jusslinin akvarellikuvituksia kuvitusnäyttelyssä.

upload.jpg
Julisteita ja kortteja Minin messuosastolla. 

Julisteita ja kortteja Minin messuosastolla. 

Ihana Annika myymässä sunnuntaina Minin tuotteita!

Ihana Annika myymässä sunnuntaina Minin tuotteita!

Lastenkirjallisuutta sukupuolistereotypioita vastaan

Viime lauantaina 7.10. järjestettiin Annamarika Tammisen Ruttu ja Superi -kirjan julkistamistilaisuus Lastenkirjakioski Toukassa.

Ruttu ja Superi on perinteisiä sukupuolistereotypioita rikkova lastenkirja, jonka päähenkilöt kirjailija itse mieltää muunsukupuolisiksi lapsiksi. Lasten sukupuoli ei kuitenkaan ole kirjassa millään lailla oleellinen tai määrittävä tekijä, vaan päinvastoin ‒ lukijalle jää tilaa tehdä itse omat tulkintansa esimerkiksi päähenkilöiden sukupuolesta.

Julkistamistilaisuudessa käytiin paneelikeskustelu aiheesta ”sukupuoli lastenkulttuurissa”. Panelisteina paikalla olivat kirjailija Annamarika Tammisen lisäksi Translasten ja -nuorten ry:n hallitukseen kuuluva Sari Paavilainen sekä sukupuolen moninaisuudesta kouluttava draamapedagogi Kenenth Sirén. Keskustelua juontamassa oli toimittaja Mariam Colley.

Paneelikeskustelu alkoi kysymyksellä siitä, millä tavalla sukupuolta tällä hetkellä käsitellään lastenkulttuurin sisällä. Kirjailija Annamarika Tamminen nosti heti alkuun esille raa’an jaottelun joko tyttöihin tai poikiin. Ahtaista sukupuolinormeista poikkeaminen nostetaan lastenkulttuuriteoksissa, kuten kirjoissa ja televisio-ohjelmissa, usein esille outona ja epätavallisena. Ruttu ja Superi -kirjassa määrittävänä tekijänä toimii sukupuolen sijasta lapsuus, eikä henkilöhahmoille ole etukäteen määritelty tiettyä sukupuolta. Tamminen koki tärkeäksi kirjoittaa aiheesta muun muassa sen takia, ettei lapsen tarvitsisi hakea omaa samaistumiskokemustaan tai sankariaan sen perusteella, onko hän tyttö vai poika. Lapsen ei myöskään tulisi joutua miettimään sukupuolensa perusteella, mitä hän voi tehdä ja mitä ei. Lisäksi kirjailija kokee, ettei trans- ja muunsukupuolisille lapsille ole juurikaan kirjallisuutta, josta löytää samaistumispinta-alaa.

Sari Paavilainen samaistui vahvasti Annamarika Tammisen mielipiteeseen tyttö-poika-jaottelun kapeudesta. Sukupuoli ja sille määritellyt tyypilliset ominaisuudet määrittävät usein lastenkirjan koko tarinan. Tytöt tekevät tyttöjen ja pojat poikien juttuja, ja näiden sekoittaminen nähdään epätavallisena tai jopa ongelmallisena.  Myös Kenneth Sirén komppasi jaottelun ongelmallisuutta. Sirén totesi, että lastenkirjallisuuden piirissä on paljon sinänsä hyväntahtoisia teoksia, joissa erilaisuutta kuitenkin korostetaan enemmän tai vähemmän epäsuorasti negatiivisena. Itsensä muunsukupuoliseksi määrittävä Sirén muisteli myös omaa lapsuuttaan ja sitä, kuinka kirjallisuus tuntui aina olevan suunnattu juuri sille toiselle, joka oppii hyväksymään hänen erilaisuutensa, eikä hänelle itselleen. Hän painottaa, ettei erilaisuutta pitäisi hyväksyä sen perusteella, miten ystävällistä tai ”kaveerattavaa” se on. Erilaisuuden hyväksymisen tulisi olla automaattista, eikä riippuvaista siitä, ollaanko kavereita ja vedotaanko asiassa tunteisiin.

Myös Annamarika Tamminen nosti esille erilaisuuden käsittelyn problematiikkaa. Lapsi, joka ei oikein ole tyttö, eikä poika, määritellään oudoksi ja kipuilevaksi, ja kirjallisuus aiheen ympärillä muuttuu lähes poikkeuksetta sankaritarinaksi kipuilusta nousemisesta tai vaihtoehtoisesti erilaisuuden hyväksymisestä. Muunsukupuolisuutta tai transsukupuolisuutta ei tulisi missään tapauksessa määrittää automaattisesti lasta traumatisoivaksi ja kipuilua aiheuttavaksi, vaan se tulisi nähdä normaalina asiana.

Yhtenä paneelikysymyksenä oli se, minkälaiset asiat vaikuttavat ihmisten yleisiin asenteisiin sukupuolesta ja ylläpitävät niitä. Annamarika Tamminen lähti liikkeelle perusasioista; miten lastenvaatteet on laitettu esille vaatekaupassa tai lelut lelukaupassa, tai miten tietyt lastenohjelmat juonnetaan Pikku Kakkosessa. Kenneth Sirén nosti itse opettajansijaisuuksia tehneenä esille, kuinka suuri merkitys positiivisen ja tasa-arvoisen ilmapiirin luomisella on, etenkin koulumaailmassa. Sirénin mielestä on ollut mahtavaa huomata, että joissain luokissa saattaa olla lapsia, joiden nimi ja äkkiseltään ulkopuolelta määritelty sukupuoli eivät kohtaa, mutta asiasta ei tehdä numeroa, vaan se nähdään normaalina. Edistystäkin on siis kenties havaittavissa, vaikka koulumaailman puutteet sukupuoliasioihin suhtautumisessa ja opettajien tietämättömyys nousivatkin keskustelun aiheiksi vielä myöhemmin.

Sari Paavilainen, Kenneth Sirén, Annamarika Tamminen ja Mariam Colley.

Sari Paavilainen, Kenneth Sirén, Annamarika Tamminen ja Mariam Colley.

Sari Paavilainen nosti keskustelussa esille sukupuolikategorisoinnin kapeat rajat. Usein nähdään, että on olemassa tietyt kapeat tavat toteuttaa tyttönä tai poikana olemista.  Sitä, että tyttöjen ja poikien oletetaan käyttävän esimerkiksi tietyn värisiä ja mallisia vaatteita, ei välttämättä osata nähdä ongelmallisena. Muut lapset huomioivat erilaisuuden, mutta opettaja tai muu aikuinen ei välttämättä osaa reagoida tai puuttua erilaisuuden ihmettelyyn. Paavilainen pitää tärkeänä, että aikuinen osaisi tällaisessa tilanteessa korostaa esimerkiksi sitä, että kaikki saavat pukeutua niin kuin haluavat. Joissain toisissa asioissa ollaan selkeästi totuttu siihen, että aikuinen puuttuu, mutta kun kyseessä on sukupuoli, tarvetta puuttumiselle ei välttämättä edes ymmärretä. Annamarika Tamminen totesikin yksiselitteisesti, että opettajia tulisi kouluttaa enemmän sukupuoliaiheesta ja siitä, ettei sukupuoli välttämättä ole sitä, kuinka he itse ovat kasvaneet ja oppineet sen ymmärtämään. Paneelikeskustelussa käytiin läpi myös median vaikutusta ja vastuuta. Sari Paavilainen kertoi huomanneensa viime aikoina, nimenomaan Translasten ja nuorten perheet yhdistyksen kautta, median taholta ilahduttavan paljon rohkaisevaa suhtautumista erilaisiin sukupuolikokemuksiin.

Sukupuolen moninaisuudesta kouluttava Kenneth Sirén kertoi työssään ja yleensäkin elämässään kohtaamistaan haasteista, mitä tulee esimerkiksi muunsukupuolisuuteen. Hän näkee problemaattisena muun muassa sen, että asiasta tietämättömät ihmiset haluavat usein yksiselitteisen vastauksen. Monet näkevät, että on olemassa miehet, naiset ja sitten se kolmas kategoria, joka pitäisi osata yksiselitteisesti määritellä kaikille ymmärrettäväksi. Hän korostaa sukupuoli-käsitteen moninaisuutta ja sitä, kuinka se voidaan ymmärtää niin monella eri tavalla. Toisena merkittävänä haasteena hän näkee sen, että ihmiset haluavat usein ymmärtää asiat oman itsensä kautta. Aikuiset eivät välttämättä kuuntele lapsen tai nuoren omaa sukupuolikokemusta, vaan alkavat reflektoida asiaa omaan itseensä ja miettiä omaa sukupuoltaan ja kuinka se asettuu ulkoa määritettyihin normeihin. Kun esimerkiksi pojaksi syntynyt lapsi kokee olevansa tyttö, ei ole aikuisen tehtävä miettiä ja tuoda esille omia ominaisuuksiaan ja tekemisiään, vaan tärkeintä olisi kuunnella, mitä asia lapselle itselleen merkitsee. Toisaalta Sirén korostaa, etteivät muunsukupuoliset lapset välttämättä kohtaa minkäänlaisia haasteita. Se, että kuuluu sukupuolivähemmistöön, ei automaattisesti tee asioista vaikeita. Toki samaistumispinnan puute lastenkulttuurissa saattaa vaikeuttaa lapsen elämää.

Translasten ja -nuorten perheet ry:n hallitukseen kuuluva Sari Paavilainen kertoi paneelissa myös tuoreesta yhdistyksestä ja sen toiminnasta. Yhdistyksen tarkoituksena on tarkoitus tarjota translasten ja -nuorten perheille tukea ja ymmärrystä. Monet perheet joutuvat ulkopuolisten ennakkoluulojen vuoksi normaaleissa arkitilanteissa kohtaamaan haasteita esimerkiksi lapsen nimeen liittyen, tai vaikka uimahallin pukuhuoneessa. Paavilainen on sitä mieltä, että ihmisten tulisi ymmärtää, että trans- ja muunsukupuolisuus ovat normaaleja ja olemassa olevia ilmiöitä myös lapsille.

Annamarika Tamminen on ehdottomasti sitä mieltä, että Ruttu ja Superi -kirja on tarkoitettu kaikille, mutta hän toivoo, että trans- ja muunsukupuoliset lapset löytäisivät kirjan ja saisivat siitä samaistumispinta-alaa. Kirja herättää monissa lapsissa kysymyksen siitä, ovatko Ruttu ja Superi poikia vai tyttöjä. Hän pitää sukupuolikysymysten heräämistä hyvänä keskustelunaloituksena sukupuolen moninaisuudelle. 

Kenneth Sirén ja Sari Paavilainen pitävät Ruttu ja Superi -teosta onnistuneena, niin sukupuoli-aiheen esille tuomisessa kuin muutenkin. Sirén kommentoi, että päähenkilöt vaikuttavat aidoilta lapsilta. Hänen mielestään kirja on ansiokas ylipäätään lapsille tarkoitettuna kirjana. Jos lapsi mieltää Rutun ja Superin pojiksi, on ihanaa, että he leikkivät meikki- ja pukeutumisleikkejä ja kertovat toisilleen, kuinka paljon välittävät toisistaan. Samoin, jos lapsi mieltää Rutun ja Superin tytöiksi, on ihanaa, että he laskevat skeittilaudalla mäkeä takaperin.

Sillä, mitä sukupuolta lapset ovat, ei ole tarinan kannalta merkitystä.

Kiitos mahtaville panelisteille ja kaikille tapahtumaan osallistuneille!

Ruttu ja Superi -kirja on tilattavissa Mini Kustannuksen verkkokaupasta osoitteesta:

https://holvi.com/shop/minikustannus/product/3fec2c99a8a331651250d30d05d84ea7/